Szerző: Starkné Szabó Eszter dietetikus
Mióta elkezdtem írni ezt a blogot a cikkek készítésének leglelkesebb követője a kislányom. Segédkezik nekem mindenben, izgatottan várja, hogy hányan látták az írásaim és érkeztek-e hozzászólások. Tiszta szívéből drukkol nekem 🙂
Egész pici kora óta mellettem van a konyhában és ez szerintem nagyon jó dolog. Nálunk nem divat a “gyorskaja” és nem is rendeljük az ételt, inkább saját magunk készítjük. Főzés, sütés közben nagyon sok mindent megtanulhat egy kisgyerek. Beszélgetünk a nyersanyagokról, állatokról, növényekről, fűszerekről, mi miért jó nekünk, mi egészséges és mi az, amit nem érdemes túlzásba vinni. Mérünk, összeadunk, kivonunk, keverünk, gyúrunk és perceket számolunk. A konyha borzasztó sokrétű tanulási lehetőség rejt egy gyermeknek, nem érdemes kihagyni.
Az elmúlt héten volt a névnapja és mivel tanítás nélküli munkanap volt a suliban, elhívta hozzánk a barátnőjét is. A családom, a barátok mindig elismerően nyilatkoztak eddig a főztömről, de ettől a kislánytól kaptam talán a legnagyobb dicséretet eddig – legalábbis nagyon jól esett, amit mondott: “Én úgy érzem magam nálatok, mintha Holle anyónál lennék. Kérdeztem, miért? Erre ő azt válaszolta: azért mert abban a mesében is csodásan megterített asztallal és pompás falatokkal várták a kislányt ebédre. Nagyon finom itt minden!” – nagyot mosolyogtam és azóta is sokszor eszembe jut.
Hogy mi volt aznap az asztalon? Kislányom kérésére sütőtökkrémleves és kukoricás hús – nagy kedvence mindkettő és kérésére most itt a recept a blogon:
Hozzávalók: (8 személyre)
~ 1 kg sertéskaraj
1 kg fagyasztott kukorica
1 nagy pohár tejföl
vaj
só, bors
Elkészítés:
A karajt vékony szeletekre vágom és kiklopfolom. Sózom, borsozom és egy serpenyőben vajon hirtelen kisütöm.
A húsokat egy picit pirítsuk meg, így sokkal finomabb. Az elkészült hússzeleteket egy tepsibe sorakoztatom.
Mikor az összes készen van, a tetejére öntöm az egész zacskó fagyasztott kukoricát és szépen elegyengetem. A sütésből visszamaradt zamatos pecsenyelevet is ráöntöm a kukoricára.
A tetejére kenek egy nagy doboz tejfölt, alufóliával lefedem és már mehet is a sütőbe 180-200 fokon bő 1 órára.
Az elkészült kukoricás húst rizs körettel tálalom.
Remekül illik hozzá a céklasaláta!
Jó étvágyat kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: