Mindenről, amitől kerek lehet az életed...

Zamatos szendvicskrém avokádóból

Szerző: Starkné Szabó Eszter dietetikus

Sokan vagyunk úgy, hogy szeretjük tudni mit eszünk. Éppen ezért a bolti felvágottakat is próbálom mindig kiváltani valami egészséges alternatívával. Erre nagyon jól beváltak nálunk a szendvicskrémek. Gyerekeim is szívesen megeszik, az iskolai tízórai is könnyen megoldható velük és még a férjem is szereti 😉

A szendvicskrémek elkészítése egyébként sem nagy macera, de az avokádókrém talán az egyik legegyszerűbb mind közül, hisz teljesen friss alapanyagokból egy kis turmixolással elkészíthető és mosogatni sem kell utána órákig…maximum az üres tányérokat 🙂

Hozzávalók:

DSC_0285_k

2 db puha, érett avokádó
2-3 ek. tejföl
1 picike fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kk. koriandermag
1/2 csokor friss petrezselyem
lime

bors

Az elkészítés:

DSC_0316_k

Az érett, jó puha avokádókat kettévágom, a magot eltávolítom és karalábévájóval vagy egy kiskanál segítségével ügyesen kikapargatom a belsejét.

DSC_0336_k

Mozsárban megtöröm a koriandermagot – ez természetesen kiváltható őrölt változattal, de én jobban szeretem frissen elkészíteni, mert így sokkal intenzívebb az aromája.

DSC_0350_k

Az avokádót turmixgépbe teszem és hozzáadom a többi hozzávalót: a tejfölt, a megtört koriandermagot, apróra felkockázott vöröshagymát, a kinyomott fokhagymát, petrezselymet, borsot és sót.

DSC_0353_k

Végül meglocsolom fél lime kifacsart levével és az egészet jól összeturmixolom.

DSC_0362_k

DSC_0364_k

Tálaláskor a tetejét díszíthetjük friss, vágott petrezselyemmel. Mennyei 🙂

DSC_0383_k

Jó étvágyat kívánok!

 

“Az avokádó ősi haszonnövény, Közép-Amerika indiánjai már évezredek óta termesztik és a nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúsát nyersen fogyasztják.”

 

Mi miért együnk avokádót?

  • húsának zsiradéktartalma igen magas, mely jó minőségű növényi zsiradék (jellemző összetevője az olajsav, a palmitinsav és a linolsav)
  • telítetlen zsírsavai jó hatással vannak a szívre-, az erek állapotára és a vér koleszterinszintjére
  • gazdag B1-, B2-, B6, E-, C-vitaminban és ásványi anyagokban, melyből kiemelkedik a kálium és a magnézium
  • élénkzöld gyümölcshúsa kitűnő antioxidáns, mely a rákmegelőzésben lehet eredményes
  • csekély szénhidrát tartalma miatt cukorbetegek számára is fogyasztható
  • kiválóan felhasználható önmagában vaj helyett, de sokféleképpen ízesíthető, semleges, krémes íze miatt akár gyümölcsökkel is kombinálhatjuk
  • olaja kiváló bőrápoló, különösen a kiszáradt-, érzékeny bőrre alkalmazható eredménnyel
  • régóta ismert afrodiziákum, mely inkább sajátos külsejének köszönhető, de E vitamin és folsav tartalma hozzájárulhat az egészséges ivarsejtképződéshez is

Az avokádó tápanyagtartalma bővebben ITT

www.legyenkerek.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!