Mindenről, amitől kerek lehet az életed...

Zöldséges tésztaszósz üvegben – télre is

Szerző: Starkné Szabó Eszter

Javában tart a friss zöldségek szezonja: zamatos paprika, illatozó paradicsom, cukkini, padlizsán…ezekből érdemes bespájzolni télre is, hogy bármikor újra élvezhessük a nyár ízeit. Az alábbi zöldséges tésztaszószt üvegben, száraz dunszttal tartósítottam, természetesen mindenféle adalékanyag és tartósítószer nélkül. Az üvegben csak a friss, üde zöldségek és a zöldfűszerek vannak, némi olívaolaj társaságában. Hmmm…imádjuk 🙂

Íme a recept képekkel, lépésről-lépésre:

Hozzávalók:DSC_0900
paprika
paradicsom
cukkini
padlizsán
vöröshagyma
fokhagyma
só, bors
zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
olívaolaj

A zöldségeket alaposan megtisztítom, majd egyforma kockákra vágom. DSC_0908

A paradicsomnak csak a felét kockázom fel, a többit leturmixolom.DSC_0918

A vöröshagymát olajon megpirítom, majd hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket és átfuttatom, így jobban kijön az aromájuk.

DSC_0925

Pár pillanat múlva hozzáadom az összes többi zöldséget, sózom, borsozom, majd ráöntöm a leturmixolt paradicsomot.

DSC_0930

DSC_0939

Felforralom, majd lassan főzöm, egészen addig amíg meg nem puhul és sűrű, szósz állagú nem lesz.

DSC_0948

 

Közben kikészítem a tiszta üvegeket – közvetlenül felhasználás előtt még egyszer elmosom a mosogatógépben – és a még forró üvegekbe kanalazom a szószt.

DSC_0966_v

Nem töltöm teljesen tele az üveget, kicsit megrázom, hogy egyenletesen elterüljön és a tetejére egy kávéskanál olívaolajat csorgatok.

DSC_0998

Ha kifolyt a szósz, akkor papírtörlővel letörlöm az üveget és azonnal rátekerem a kupakot, majd fejre állítom az üveget. Ezzel ellenőrizhető, hogy jól zár-e, illetve az üvegbe zárt levegő is teljesen csírátlanodik, míg áthalad a forró szószon.

DSC_1008

Az üvegeket puha ruhába tekerem és ahogy volt, fejjel lefelé, egy kibélelt kosárba teszem.

DSC_1014

Amikor az összes elkészült, akkor a kosár tetejét is alaposan letakarom egy vastag pokróccal, hogy minél tovább meleg helyen legyenek az üvegek. Amennyiben teljesen tisztán, higienikusan dolgoztunk, akkor a száraz dunszt biztosítja azt, hogy a szósz tartósítószer nélkül is sokáig eláll majd a kamrában.

3 nap múlva az üvegeket kipakolom.

Az üvegek tetejét csomagolópapírral és raffiával nagyon egyszerűen kicsinosíthatjuk 🙂

DSC_1017

Sokféleképpen felhasználható, akár egyszerűen a kifőtt tésztát összekeverjük a zöldséges szósszal, majd a tetejére sajtot reszelünk vagy készíthető belőle zöldséges lasagne és remekül illik sült húsokhoz is.

Jó étvágyat kívánok!

www.legyenkerek.hu

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Viktória cfve says:

    Hú, de jól hangzik! Pont kerestem valami húsmentes tésztára valót 🙂 Köszi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!