Szerző: Starkné Szabó Eszter
Javában tart a friss zöldségek szezonja: zamatos paprika, illatozó paradicsom, cukkini, padlizsán…ezekből érdemes bespájzolni télre is, hogy bármikor újra élvezhessük a nyár ízeit. Az alábbi zöldséges tésztaszószt üvegben, száraz dunszttal tartósítottam, természetesen mindenféle adalékanyag és tartósítószer nélkül. Az üvegben csak a friss, üde zöldségek és a zöldfűszerek vannak, némi olívaolaj társaságában. Hmmm…imádjuk 🙂
Íme a recept képekkel, lépésről-lépésre:
Hozzávalók:
paprika
paradicsom
cukkini
padlizsán
vöröshagyma
fokhagyma
só, bors
zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
olívaolaj
A zöldségeket alaposan megtisztítom, majd egyforma kockákra vágom.
A paradicsomnak csak a felét kockázom fel, a többit leturmixolom.
A vöröshagymát olajon megpirítom, majd hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket és átfuttatom, így jobban kijön az aromájuk.
Pár pillanat múlva hozzáadom az összes többi zöldséget, sózom, borsozom, majd ráöntöm a leturmixolt paradicsomot.
Felforralom, majd lassan főzöm, egészen addig amíg meg nem puhul és sűrű, szósz állagú nem lesz.
Közben kikészítem a tiszta üvegeket – közvetlenül felhasználás előtt még egyszer elmosom a mosogatógépben – és a még forró üvegekbe kanalazom a szószt.
Nem töltöm teljesen tele az üveget, kicsit megrázom, hogy egyenletesen elterüljön és a tetejére egy kávéskanál olívaolajat csorgatok.
Ha kifolyt a szósz, akkor papírtörlővel letörlöm az üveget és azonnal rátekerem a kupakot, majd fejre állítom az üveget. Ezzel ellenőrizhető, hogy jól zár-e, illetve az üvegbe zárt levegő is teljesen csírátlanodik, míg áthalad a forró szószon.
Az üvegeket puha ruhába tekerem és ahogy volt, fejjel lefelé, egy kibélelt kosárba teszem.
Amikor az összes elkészült, akkor a kosár tetejét is alaposan letakarom egy vastag pokróccal, hogy minél tovább meleg helyen legyenek az üvegek. Amennyiben teljesen tisztán, higienikusan dolgoztunk, akkor a száraz dunszt biztosítja azt, hogy a szósz tartósítószer nélkül is sokáig eláll majd a kamrában.
3 nap múlva az üvegeket kipakolom.
Az üvegek tetejét csomagolópapírral és raffiával nagyon egyszerűen kicsinosíthatjuk 🙂
Sokféleképpen felhasználható, akár egyszerűen a kifőtt tésztát összekeverjük a zöldséges szósszal, majd a tetejére sajtot reszelünk vagy készíthető belőle zöldséges lasagne és remekül illik sült húsokhoz is.
Jó étvágyat kívánok!
Hú, de jól hangzik! Pont kerestem valami húsmentes tésztára valót 🙂 Köszi!