Szerző: Starkné Szabó Eszter
Az egészséges táplálkozásról szóló ajánlások receptjei között nem sűrűn szerepel a pizza. Mégis azt mondom, ha saját magunknak készítjük otthon és teljes kiőrlésű lisztből készül, akkor teljesen elfogadható és gond nélkül beilleszthető az egészséges menübe. Ráadásul nem is nehéz elkészíteni és nagyon finom! Próbáld ki Te is!
A tésztát a hozzávalókból összeállítjuk és addig dagasztjuk, míg az edény falától el nem válik.
Olívaolajjal kikent tálba tesszük és a tészta külső részét is átkenjük egy kenőtollal, hogy kelesztés közben ne száradjon ki.
Letakarjuk, majd kb. 1 óra alatt, langyos helyen, duplájára kelesztjük.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk, így éppen elegendő 2 nagy gáztepsihez (32 cm x 40 cm), ha vékony pizzát szeretnénk. (Ha valaki vastag tésztával szereti, akkor az egész tésztamennyiséget 1 tepsiben süsse meg.)
A tésztát kinyújtjuk és kiolajozott sütőlapra fektetjük.
A pizza akkor lesz a legfinomabb, ha passzírozott paradicsom kerül rá. (Nem kechup vagy sürített paradicsom, hanem natúr passzírozott paradicsom, mely kapható boltban, de akár készíthetünk otthon is friss paradicsomból, egyszerűen pürésítve.)
A paradicsommal + 1 evőkanál olívaolajjal vékonyan bekenjük a tésztát, a szélein pici részt kihagyva. Nem szabad túl sokat tenni rá, attól nem lesz finomabb, csak eláztatja a tésztát.
Ezután következik a fűszerezés, melyhez én friss vagy szárított oregánót és pici sót használok.
A fűszerezés után sütőlaponként 1-1 nagy mozzarellát tépkedek szét a pizzán. Megolvadva a mozzarella a paradicsommal, olívaolajjal és az oregánóval mennyei “szószt” képez a tésztán.
Sajtos változat esetén erre plusszban gouda sajtot reszelek, sonkás változatnál pedig hajszál vékony füstölt sonkát tépkedek, amit kiegészíthetünk vékonyra szeletelt lilahagymával.
Előmelegített sütőben, lehetőleg légkeveréssel, 200-220 °C-on sütjük készre, 10-12 perc alatt.
Mikor ilyet készítek, mindig hamar leürül a tányér 😉
+ 1 ötlet:
A sonkás változat hagyma nélkül is készülhet, ilyenkor közvetlenül azután, hogy kiveszem a sütőből rukkolát szórók a pizzára.
Nagyon finom így is! 🙂
Nyomtatható recept, tápanyagértékekkel, fotókkal ITT
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: