Szerző: Starkné Szabó Eszter
Tombol a kánikula és ebben a nagy melegben sajnos növekszik az ételfertőzéses megbetegedések száma is. Ilyenkor a levertség mellé társuló hányás és hasmenés az étel/élelmiszer elfogyasztását követően viszonylag rövid idő alatt kialakul. A tüneteket elsősorban a romlott ételekben előforduló mikróbák ill. ezek méreganyagai idézik elő, de fontos megemlíteni, hogy a romlott élelmiszer akkor is okozhat megbetegedést, ha nincs benne kórokozó!
Az ételfertőzések leggyakoribb okai:
- az ételek elégtelen hőkezelése
- a nem megfelelő hűtés, a hűtőszekrény helytelen használata
- szennyezett nyersanyag vagy külső szennyezés (pl.: konyhai eszközökről, beteg ember kezéről stb.)
Tippek a fertőzés megelőzéshez:
- A főzés mindig alapos kézmosással kezdődjön!
- Ételkészítéshez mindig biztonságos forrásból származó, friss és jó minőségű nyersanyagot használjunk fel!
- A különböző nyersanyagokat a felhasználásig, a számukra ideális körülmények között tároljuk, és igyekezzük elkerülni, hogy szennyezzék egymást!
- A nyersanyagokat felhasználás előtt gondosan tisztítsuk meg, a tojást mindig fertőtlenítsük!
- A húsfélék folyamatos hűtést igényelnek és csak közvetlenül főzés előtt daraboljuk, szeleteljük vagy daráljuk!
- Az ételeket tálalás előtt alaposan át kell sütni/forralni és elkészítés után legkésőbb 3 órán belül fogyasszuk el!
- Az elkészült étel ne álljon órákat szobahőmérsékleten! A lehető legrövidebb időn belül hűtsük le és kerüljön a hűtőszekrénybe!
- Az előző napról megmaradt ételt tálalás előtt ismét alaposan forraljuk fel vagy süssük át!
- A konyhát mindig tartsuk tisztán, így ételeink nem fertőződhetnek a szennyes munkafelülettől, a mosatlan vagy rosszul elmosogatott edényektől, konyhai gépektől!
- A mosogatószivacsot és a konyharuhát rendszeresen fertőtlenítsük!
- Lehetőleg kerüljük a törölgetést, edényeinket öblítés után hagyjuk megszáradni!
A fenti ötletek betartásával sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki fertőzés.
De mi van, ha mégis megbetegszünk? Mit tudunk tenni, hogy mielőbb talpra álljunk? Lehet a kínzó tüneteket enyhíteni? Hogyan előzhető meg a legsúlyosabb szövődmény, a kiszáradás?
Erről majd egy következő bejegyzésben…
Addig is kívánok minden kedves olvasómnak csodás élményekkel teli, ízekben gazdag nyári napokat 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: