Mindenről, amitől kerek lehet az életed...

10+1 tipp, amivel megelőzhető az ételfertőzés

Szerző: Starkné Szabó Eszter

Tombol a kánikula és ebben a nagy melegben sajnos növekszik az ételfertőzéses megbetegedések száma is. Ilyenkor a levertség mellé társuló hányás és hasmenés az étel/élelmiszer elfogyasztását követően viszonylag rövid idő alatt kialakul. A tüneteket elsősorban a romlott ételekben előforduló mikróbák ill. ezek méreganyagai idézik elő, de fontos megemlíteni, hogy a romlott élelmiszer akkor is okozhat megbetegedést, ha nincs benne kórokozó!

salmonella-549608_640

Szalmonella

Az ételfertőzések leggyakoribb okai:

  • az ételek elégtelen hőkezelése
  • a nem megfelelő hűtés, a hűtőszekrény helytelen használata
  • szennyezett nyersanyag vagy külső szennyezés (pl.: konyhai eszközökről, beteg ember kezéről stb.)

 

Tippek a fertőzés megelőzéshez:

  1. A főzés mindig alapos kézmosással kezdődjön!
  2. Ételkészítéshez mindig biztonságos forrásból származó, friss és jó minőségű nyersanyagot használjunk fel!
  3. A különböző nyersanyagokat a felhasználásig, a számukra ideális körülmények között tároljuk, és igyekezzük elkerülni, hogy szennyezzék egymást!
  4. A nyersanyagokat felhasználás előtt gondosan tisztítsuk meg, a tojást mindig fertőtlenítsük!
  5. A húsfélék folyamatos hűtést igényelnek és csak közvetlenül főzés előtt daraboljuk, szeleteljük vagy daráljuk!
  6. Az ételeket tálalás előtt alaposan át kell sütni/forralni és elkészítés után legkésőbb 3 órán belül fogyasszuk el!
  7. Az elkészült étel ne álljon órákat szobahőmérsékleten! A lehető legrövidebb időn belül hűtsük le és kerüljön a hűtőszekrénybe!
  8. Az előző napról megmaradt ételt tálalás előtt ismét alaposan forraljuk fel vagy süssük át!
  9. A konyhát mindig tartsuk tisztán, így ételeink nem fertőződhetnek a szennyes munkafelülettől, a mosatlan vagy rosszul elmosogatott edényektől, konyhai gépektől!
  10. A mosogatószivacsot és a konyharuhát rendszeresen fertőtlenítsük!
  11. Lehetőleg kerüljük a törölgetést, edényeinket öblítés után hagyjuk megszáradni!

élelmiszerbiztonság

A fenti ötletek betartásával sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki fertőzés.

De mi van, ha mégis megbetegszünk? Mit tudunk tenni, hogy mielőbb talpra álljunk? Lehet a kínzó tüneteket enyhíteni? Hogyan előzhető meg a legsúlyosabb szövődmény, a kiszáradás?

Erről majd egy következő bejegyzésben…

Addig is kívánok minden kedves olvasómnak csodás élményekkel teli, ízekben gazdag nyári napokat 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!