Szerző: Starkné Szabó Eszter
Szeretem a kertünket mindig, minden évszakban, de mégis amikor virágba borul a levendula az számomra különösen szemet, szívet, lelket gyönyörködtető érzés. Ezt a színpompás, finom illatú gyógynövényt még sosem használtam főzéshez vagy ételek ízesítéséhez, egészen a múlt hétvégi kánikuláig. A nagy hőségben, frissítőként tálalt limonádé most levendula sziruppal készült és imádták 🙂
Virágos jégkockák:
Először a hagyományos jégkockák mellé olyat is készítettem, amibe pár apró levendulavirágot és egy levélkét fagyasztottam. Ehhez frissen (napsütéses délelőtti órákban) szedett virágokat használtam, amit a felhasználás előtt megmostam.
Majd összeállítottam a limonádé alapját, a levendulás cukorszirupot:
A megmaradt virágokat egy kancsóba tettem és elkészítettem a cukorszirupot.
Ehhez 2 dl vízben 10 dkg cukrot oldottam, majd forraltam fel, még forrón a virágokra öntöttem és lefedve hagytam kihűlni.
A poharak aljára először a levendula szirupból tettem 5 cl-t, majd ugyanennyit a frissen facsart citrom levéből. Jégkockával félig megtöltöttem a poharakat, majd jöhet 2-3 citromkarika és a tetejére a levendulavirágos jégkockák. Ezután felöntöttem szénsavmentes ásványvízzel, díszítésképp pedig mindegyik pohárba tettem 1-1 szál levendulát.
Egyszerű, nagyon finom és frissítő! Próbáljátok ki és élvezzétek gyógyhatásait is!