Szerző: Starkné Szabó Eszter
Az egészséges táplálkozás nálunk ott kezdődik, hogy tudatosan figyelek arra, hogy milyen élelmiszerekből, alapanyagokból készült ételeket teszek az asztalunkra. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a nagyszülők vidéken élnek, így biztos forrásból jutunk az alapvető élelmiszerek egy részéhez. Vásárláskor pedig nagyon odafigyelek arra, hogy milyen minőségű, összetételű és nem utolsó sorban honnan származik az az alapanyag, amiből aznap ebédet/vacsorát főzök.
Sütök, főzök, mert szeretem csinálni. Szeretek újabb és újabb ételeket kitalálni, elkészíteni, feldíszíteni és elkápráztatni vele a családot és a vendégeket. Főzök, mert nagyon jó érzés, mikor ezzel és ez által is adni tudok és főzök, mert dietetikusként nagyon fontosnak tartom, hogy saját készítésű ételeket együnk és ne félkész-, késztermékek vagy gyorséttermi „kaják” kerüljenek az asztalunkra.
Igyekszem minél egészségesebb módon elkészíteni a fogásokat, de vidéki lányként a hagyományos ételek sem hiányoznak a menüből, csak más módon elkészítve, egy-egy összetevőt kihagyva, új alapanyagokkal kiegészítve, egészségesebbé téve. Konyhámból pedig próbálok mellőzni mindenféle tartósítószert, adalék-, és színezőanyagot. Még szülinapok alkalmával sem a cukrászdában vesszük a tortát, hanem mindig magam készítem.
Nemrég kisfiam ünnepelt és egy epres torta volt a kívánsága. Ennek különösen örültem, mert míg kislányom imádja a zöldségeket és a gyümölcsöket, addig kisfiam simán meglenne nélkülük… ha hagynám 😉 A saját recept alapján készült mascarponés epertortában az eper teljesen frissen, mindenféle hőkezelés nélkül kerül, így a vitaminok is benne maradnak. Szintén saját ötletként született az a zabpelyhes-epres pohárkrém, mely az édességek egyik egészséges képviselőjeként cukor nélkül is elkészíthető, szemet gyönyörködtető desszert. A rukkolás epersaláta pedig igazi kuriózum. Egyszerű, mégis különleges és nagyon finom, melyet előételként vagy salátaként önmagában, de akár sültek mellé is ajánlok.
Recept és elkészítés lépésről lépésre:
Itt az eperszezon és már elérhető a hazai kínálat is. Válogassunk érett, friss, illatos, fényes eperszemeket és fogyasszuk frissen önmagában vagy készítsünk belőle valami finomságot!
Miért jó epret enni?
- az eper hozzájárul a szervezet vitamin és ásványi anyag ellátásához, magas C vitamin és gazdag E vitamin tartalma miatt immunerősítő, antioxidáns és segít megelőzni az öregedést, a rákos betegségek kialakulását
- 10 dkg eper mindössze 35 kalória és emésztést serkentő gyümölcssavainak köszönhetően jól beilleszthető az egészséges táplálkozásba, de akár a fogyókúrás étrendbe is
- élelmi rost tartalma csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó gyomor- és bélműködést, megköti a bomlástermékeket, előnyösen befolyásolja a szénhidrát- és zsíranyagcserét
- jelentős víztartalma üdítő, frissítő hatású
- tápanyagtartalma bővebben itt
Lágy gyümölcshúsa miatt nagyon érzékeny gyümölcs, könnyen sérül és gyorsan romlik, ezért gondos szállítást és mielőbbi feldolgozást igényel, hűtőszekrényben 2-3 napig tárolható.
Fogyasszuk el frissen, ne tartogassuk sokáig!
Fontos tudni!
Mivel az eper nehezen tisztítható és különösen kisgyermekkorban gyakran okoz enyhe allergiás reakciót, ezért kisbabáknak 2 éves korukig nem javasolt ez a gyümölcs.
További ötletek, tanácsok: www.legyenkerek.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: