Mindenről, amitől kerek lehet az életed...

Túrógombóc – egyszerűen és édesen

Szerző: Starkné Szabó Eszter dietetikus

Sokan azt gondolják, hogy ördöngösség elkészíteni, ezért inkább hozzá sem fognak vagy a gyorsfagyasztott változatot keresik a boltok hűtőiben. Az alábbi receptet követve nagyjából fél óra alatt friss, remek állagú túrógombóc kerülhet az asztalunkra. Ha a cukor nélküli változatot készíted, akkor pedig igazán finom, energiaszegény desszerttel bűvölheted el a családod. Csak győzd fogadni az elismerő dicséreteket 🙂

Hozzávalók: (24-25 db/ 6 adag)

50 dkg tehéntúró

10 dkg búzadara

2 db egész tojás

pici só

8 dkg zsemlemorzsa

1 ek. cukor vagy eritrit

Az öntethez: tejföl és porcukor/eritritből készült porcukor ízlés szerint

A tehéntúrót egy tálban összekeverjük a búzadarával, majd hozzá keverjük az egész tojásokat, pici sót és az egészet jól összedolgozzuk.

DSC_0134_k

DSC_0138_k

DSC_0140_k

15-20 percig pihentetjük. Ez idő alatt száraz serpenyőben megpirítjuk a zsemlemorzsát. Érdemes folyamatosan kevergetni, mert hamar odaég. A pirítás végén egy pici cukrot/eritritet adhatunk a morzsához, így még finomabb lesz.

DSC_0142_k

DSC_0158_k

A pihentetés után vizes kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk és forró sós vízben kifőzzük őket.

DSC_0167_k

Fontos, hogy jó forró, lobogó vízbe kerüljenek!

DSC_0195_k

DSC_0198_k

3-4 perc elteltével a víz felszínére kezdenek úszni a megfőtt gombócok – jelzi, hogy készen van. A felúszott gombócokat egy konyhai szűrő segítségével gyorsan kihalászhatjuk és csepegtetés után azonnal a morzsába forgatjuk.

DSC_0203_k

DSC_0241_k

Önmagában is nagyon finom, de készíthetünk hozzá öntetet is – így az igazi. Ehhez a tejfölt, pici tejjel krémesre kikeverjük és porcukorral vagy eritritből készült porcukorral édesítjük.

DSC_0216_k

A langyos gombócokat az öntettel meglocsolva tálaljuk!

DSC_0226_k

DSC_0230_k

Aki nem ismeri vagy még nem használt eritritet, annak érdemes tudni, hogy mivel ez a cukoralkohol kevésbé édes (édessége 60-80%-ka a hagyományos cukorénak), ezért egyharmaddal nagyobb mennyiségben használjuk, mint a cukrot.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

www.legyenkerek.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!